Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Άγιος Ισαπόστολος και Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός



Απολυτίκιο 

Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, την Εκκλησία, ζηλωτής των Αποστόλων γενόμενος και κατασπείρας τα θεία διδάγματα, μαρτυρικώς τον αγώνα ετέλεσας. Κοσμά ένδοξε, Χριστόν τον Θεον ικέτευε, δωρήσασθαι ημιν το μέγα έλεος.





Σχόλιο Ο.Β. 

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όπως και όλοι οι Άγιοι άνθρωποι που προφήτευαν διάφορα γεγονότα, είχαν τέτοια βιωματική ορθόδοξη ζωή όπου η παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος ήταν διαρκής και τους πληροφορούσε για το τι θα ακολουθήσει. Ο προσωπικός τους αγιασμός είναι η  βάση των προφητειών τους γι αυτό και η Εκκλησία μας τις συμπεριέλαβε στις οδηγίες Της και τις νουθεσίες Της. Εμείς σήμερα δυστυχώς ακούμε το αποτέλεσμα της προσωπικής τους πίστης, που τους αξίωσε με τον φωτισμό σαν μια συνταγή που μεταδίδοντας λεκτικά θα γευτούμε και τα οφέλη της. Μακαρίζουμε τους Αγίους αυτούς ανθρώπους και θεωρούμε πως τα λόγια τους είναι και λύση των προβλημάτων μας. Αναλωνόμαστε στο να παπαγαλίζουμε τις προφητείες τους χωρίς να επιθυμούμε να τους μοιάσουμε στην πίστη και στο φρόνημα. Αυτή η τακτική μας αντί να τους τιμά τους στεναχωρεί ...
Κύριε και Πατέρα μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Κοσμά και όλων των φωτισμένων Αγίων ανθρώπων, ελέησον όλους εμάς τους εραστές της άκαρπης φιλοσοφίας. ώστε να αξιωθούμε αληθινής μετανοίας ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου