Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Τίμια Χείρα του Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος στη Λάρισα



Από την Παρασκευή, η Τίμια Χείρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που ανήκει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (της οποίας είναι ο προστάτης), βρίσκεται προς ευλογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης Λάρισας. Την ιερά λειψανοθήκη παρέλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος από τον εκπρόσωπο της Μονής πατέρα Λουκά. Το άγιο λείψανο του Μεγαλομάρτυρος θα παραμείνει στον ομώνυμο ναό μέχρι την Τρίτη 28 Ιουνίου το μεσημέρι.
Η παραμονή της Τίμιας Χείρας του Αγίου Γεωργίου στον ιερό ναό συνδυάζεται με ιερές ακολουθίες, παρακλήσεις και ιερές αγρυπνίες, ενώ ήδη πλήθος κόσμου έχει προσκυνήσει το ιερό λείψανο.
Παρεμπιπτόντως, αξίζει να μεταφέρουμε την εξής είδηση. Ένα άλλο μέρος (ο βραχίονας) του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου από την περασμένη Πέμπτη ως τον προσεχή Οκτώβριο (μαζί με άλλα ιερά κειμήλια) θα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, δανειζόμενο από την Καθολική  Εκκλησία. Το συγκεκριμένο λείψανο κλάπηκε από τους Λατίνους κατά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και από τότε βρίσκεται στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από τον ναό του Αγίου Μάρκου και δημιουργεί απορία και θλίψη το γεγονός ότι ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα εκθεσιακό και μνημειακό αντικείμενο.
Αυτή είναι και η διαφορά της Ορθοδοξίας και της τιμής μας προς τους Αγίους. Ας ελπίζουμε λοιπόν ότι ο άγιος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, δεν θα εγκαταλείψει το λαό και την κληρονομία του, παρά τη σημερινή μας αποστασία. 

από : agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου